Τον τελευταίο μήνα όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα ελαιολάδου της Κρήτης παρακολουθούν, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν την άσχημη κατάληξη της ελαιοκομικής χρονιάς. Μια κατάληξη που πριν από μερικούς μήνες ουδείς την περίμενε: μειωμένη παραγωγή και υποβαθμισμένη ποιότητα. Μια κατάληξη που εκτός από την απογοήτευση θα προκαλέσει και σημαντικούς τριγμούς στην οικονομία της Κρήτης κατά τους επόμενους μήνες. Απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς, μειωμένο αγοραστικό ενδιαφέρον από τους εμπόρους, αδυναμία των συσκευαστηρίων να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους είναι μόνο λίγες από τις μεσοπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις. Μακροπρόθεσμα όμως δημιουργούνται ακόμη και φόβοι για απώλεια σημαντικών αγορών λόγω της απώλειας της εξαιρετικής φήμης του κρητικού ελαιολάδου.
Και όλα αυτά λόγω της αναποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος δακοκτονίας το οποίο με μικρές προσαρμογές κατά καιρούς εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια. Ένα σύστημα που αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Ένα σύστημα που δεν μπορεί πλέον να προσφέρει την απαιτούμενη προστασία στους ελαιοκαλλιεργητές για πολλαπλούς λόγους (χρηματοδοτικούς, διοικητικούς, επιστημονικούς) οι οποίοι αναλύονται στο υπόμνημα που έχει ήδη καταθέσει ο ΣΕΔΗΚ στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Από τη θέση μας, ως Συνεταιρισμός και Οργάνωση Παραγωγών ελαιολάδου, με καθετοποιημένη γραμμή παραγωγής και, με σταθερή παρουσία του επώνυμου ελαιολάδου μας, Kritsa 0.3, στις αγορές της Κρήτης και του εξωτερικού, χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε την πρόταση του ΣΕΔΗΚ για ένα νέο σύστημα δακοπροστασίας, του οποίου οι βασικές αρχές έχουν ως εξής:
- Προσδιορισμός του ύψους της χρηματοδότησης του συστήματος με επιστημονικά κριτήρια.
- Αναθεώρηση του τρόπου καταβολής των εισφορών των παραγωγών.
- Καθορισμός νέων κανόνων για την εφαρμογή των χρησιμοποιούμενων μεθόδων.
- Διαφοροποίηση του χρόνου εφαρμογής του πρώτου ψεκασμού ανάλογα με την πρωιμότητα της κάθε περιοχής.
- Επανέλεγχος της αποτελεσματικότητας των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων.
- Οργάνωση συστήματος παρακολούθησης της πληθυσμιακής εξέλιξης του δάκου.
- Δημιουργία ενιαίου φορέα για την επιστημονική και διοικητική οργάνωση και εφαρμογή της δακοκτονίας.
Είναι προφανές ότι το νέο σύστημα δακοπροστασίας που προτείνεται από τον ΣΕΔΗΚ χρήζει σημαντικής εξειδίκευσης προκειμένου να καταστεί ένα σημαντικό επιχειρησιακό εργαλείο για τον ελαιοκομικό τομέα της Κρήτης και, γιατί όχι, για το σύνολο της Χώρας. Η στιγμή είναι κατάλληλη για να μετατρέψουμε την απειλή σε ευκαιρία και να ενισχύσουμε όλοι μαζί μια πρωτοβουλία που θα έχει πολλά οφέλη για όλους μας.