Δεν θα αφήσουμε τη γη μας να μαραζώσει και να χαθεί αναφέρει η Διοίκηση του ΑΣ Κριτσάς, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ερημοποίηση.
Η αργή και συχνά «αόρατη» διαδικασία της ερημοποίησης επιχειρήθηκε για πρώτη φορά να αντιμετωπιστεί οργανωμένα σε παγκόσμιο επίπεδο με την υιοθέτηση της Σύμβασης για την καταπολέμηση της ερημοποίησης στις 17 Ιουνίου 1994. Από τότε έχουν περάσει 26 χρόνια και δυστυχώς κάθε χρόνο τέτοια ημέρα διαπιστώνουμε ότι σημαντικές εκτάσεις χάνονται για πάντα. Χάνονται λόγω της ακραίας υποβάθμισης τους η οποία δεν επιτρέπει πλέον την αξιοποίησή τους θέτοντας με τον τρόπο αυτό όλο και πιο επιτακτικό το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας.
Στη χώρα μας, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις πάνω από το 35% περίπου των εδαφών απειλείται άμεσα με ερημοποίηση. Στην έκταση αυτή περιλαμβάνονται και εκτάσεις της Κρήτης όπου η διαδικασία της ερημοποίησης ευνοείται από το ξηροθερμικό κλίμα.
Στον ΑΣ Κριτσάς, παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο καλούμαστε να καλλιεργήσουμε σε όλο και πιο αντίξοες συνθήκες, ούτε μια στιγμή δεν σταματήσαμε να θεωρούμε τη γη μας, το έδαφος μας, ως πηγή ευημερίας. Ούτε αγνοούμε την ύπαρξή του, ούτε υποτιμούμε την αξία του. Σε αυτή μεγαλώνουν τα ελαιόδενδρα μας που εδώ και έναν αιώνα μας χαρίζουν το φημισμένο ελαιόλαδο Kritsa 0.3. Ένα ελαιόλαδο που κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οφείλονται στη γη μας.