Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εργασίας περιόδου 2019-2020 της ΟΕΦ ΑΣ Κριτσάς με απόλυτη επιτυχία, δίνοντας τη σκυτάλη στο 3ο και τελευταίο έτος του προγράμματος ΟΕΦ 2018-2021.
Η περίοδος 2019-2020 παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν λόγω της ξαφνικής εμφάνισης της πανδημίας υλοποιήθηκε χωρίς καθυστέρηση. Οι δράσεις που είχαν σχεδιαστεί και προγραμματιστεί αυτή την περίοδο πραγματοποιήθηκαν στο ακέραιο από όλους τους εμπλεκομένους στο πρόγραμμα εργασίας .
Το 2ος έτος περιλάμβανε μια σειρά δράσεων οι οποίες αναπτύχθηκαν γύρω από 4 βασικούς άξονες:
- Προστασία του περιβάλλοντος
- Βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής ελαιολάδου
- Ασφάλεια και ιχνηλασιμότητα ελαιολάδου
- Ενίσχυση του γνωσιακού επιπέδου των παραγωγών και διάχυση πληροφοριών στο ευρύτερο κοινό
Προστασία του περιβάλλοντος
Οι δράσεις αφορούσαν στην εφαρμογή αειφόρων μεθόδων καλλιέργειας του εδάφους (χλωρή λίπανση, χορτοδοτικά φυτά και κομποστοποίηση) οι οποίες βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά και την δομή του εδάφους. Παράλληλα συνεχίστηκε η προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, κατά την καλλιέργεια της ελιάς. Η έκδοση εξειδικευμένων οδηγιών άρδευσης συνέβαλε στην ορθή διαχείριση του αρδευτικού νερού στην ελαιοκαλλιέργεια. Στο πλαίσιο των φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων που εφαρμόζει ο συνεταιρισμός ολοκληρώθηκε η προμήθεια γεωργικού ελκυστήρα και όλες οι υπόλοιπες εργασίες για την εφαρμογή υδρολίπανσης, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα.
Βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής ελαιολάδου
Στο πλαίσιο της βελτίωσης της ποιότητας του ελαιολάδου που παράγει ο Συνεταιρισμός, γνωστό με την εμπορική ονομασία Kritsa 0.3, συνεχίστηκε η εφαρμογή του προτύπου AGRO 2 στην καλλιέργεια της ελιάς από το σύνολο των ελαιοπαραγωγών της Οργάνωσης Παραγωγών με τη συστηματική επίβλεψη και καθοδήγηση από τον γεωτεχνικό σύμβουλο καθ’ όλη την διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου. Στην ίδια βάση ολοκληρώθηκε η εφαρμογή των τεχνικών καταπολέμησης του δάκου, οι οποίες συνεχίζονται και στο επόμενο έτος.
Παράλληλα, ενισχύθηκαν οι παραγωγοί με σύγχρονο εξοπλισμό για τη συγκομιδή (βέργες ελαιοσυλλογής) και αναβαθμίστηκε η δυνατότητα μεταφοράς του ελαιοκάρπου από τους σταθμούς παραλαβής στις εγκαταστάσεις του ελαιουργείου.
Ασφάλεια και ιχνηλασιμότητα ελαιολάδου
Ύψιστης σημασίας για τον συνεταιρισμό είναι η ασφάλεια του καταναλωτή και για το λόγο αυτό συνεχίστηκε η εφαρμογή των συστημάτων ασφάλειας τροφίμων και ιχνηλασιμότητας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO 22005:2007, ISO 22005 και FSSC 22000 που καλύπτουν τη διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου. Η συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας και ιχνηλασιμότητας επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη χρονιά από διαπιστευμένο φορέα πιστοποίησης
Ενίσχυση του γνωσιακού επιπέδου των παραγωγών και διάχυση πληροφοριών στο ευρύτερο κοινό
Η εκπαίδευση των παραγωγών σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για μια αειφόρα γεωργία και σε αυτή την βάση ολοκληρώθηκε την περίοδο 2019-2020 ο 2ος κύκλος των εκπαιδευτικών συναντήσεων. Δόθηκε έμφαση στην ολοκληρωμένη φυτοπροστασία της ελιάς, στις ορθές πρακτικές συγκομιδής του ελαιοκάρπου και κλαδέματος της ελιάς, καθώς και στη διαχείριση των υπολειμμάτων κλαδέματος. Το σύνολο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων περιλάμβανε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.
Τόσο στο διαδικτυακό τόπο του συνεταιρισμού, όσο και στα διαθέσιμα social media έχει αναρτηθεί πλήθος δημοσιεύσεων που αφορούσαν σημαντικές ενέργειες και πρωτοβουλίες του συνεταιρισμού για την ανάδειξη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Kritsa 0.3, αλλά και μια ευρεία θεματολογία σε θέματα που άπτονται της ελαιοκομίας.