Η Περιφέρεια Κρήτης και Το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σε ανακοίνωση τους μας εφιστούν την προσοχή για το χρόνο έναρξης συγκομιδής του ελαιοκάρπου και συστήνουν να επιδιώκουμε όσο το δυνατόν πρώιμη συγκομιδή, λαμβάνοντας όμως υπόψιν μας τα ακόλουθα:
- Το πρόγραμμα δακοκτονίας. Οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου βρίσκονται σε εξέλιξη, ο δε χρόνος ολοκλήρωσής τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.
- Την ολοκλήρωση της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου η οποία πραγματοποιείται σε διαφορετικούς χρόνους σε μια περιοχή ανάλογα με την ποικιλία, το υψόμετρο, την έκθεση του χωραφιού, τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, αλλά και το υδατικό ισοζύγιο και το φορτίο καρποφορίας των δένδρων.
- Το επίπεδο ελαίωσης του καρπού το οποίο και καθορίζει το ύψος της παραγωγής (περίπου 20% για την ποικιλία Κορωνέικη).
- Την επιδιωκόμενη ποιότητα ελαιολάδου. Η πρώιμη συγκομιδή συνδέεται άμεσα ή έμμεσα (εξαιτίας του περιορισμού των εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών) με την παραγωγή ελαιολάδου άριστης ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ αυξάνει η διάρκεια ζωής του κατά την αποθήκευση.
- Τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, έναρξη βροχοπτώσεων. Ενδεχόμενη κακοκαιρία αυξάνει τον κίνδυνο καρπόπτωσης από ισχυρούς ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις ή απότομη πτώση της θερμοκρασίας.
- Τη διατήρηση της παραγωγικότητας της ελιάς. Η πρώιμη συγκομιδή επιτρέπει την ταχεία ανάκαμψη των δένδρων και συνδράμει στη διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών που θα δώσουν παραγωγή την επόμενη χρονιά.
Ο τελευταίος ψεκασμός ολοκληρώνεται περί τα τέλη του Οκτώβρη και δεδομένου ότι απαιτούνται 14 ημέρες από τη λήξη του ψεκασμού έως τη συγκομιδή συστήνεται αυτή να ξεκινήσει από τα μέσα του Νοέμβρη για την αποφυγή της ποιοτικής και ποσοτικής υποβάθμισης του παραγόμενου ελαιολάδου.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του ελαιολάδου KRITSA 03 ας ακολουθήσουμε τις συστάσεις των ειδικών για να έχουμε και αυτή τη χρονιά ένα ελαιόλαδο πλούσιο σε γεύση και άρωμα, όπως αρμόζει στο ελαιόλαδο KRITSA 03.