Έχοντας διανύσει περίπου έναν αιώνα κατά τον οποίο ο Συνεταιρισμός μας έχει δημιουργήσει μια ισχυρή παράδοση στην παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές μικρές αλλά σημαντικές σταγόνες γνώσης γύρω από το ελαιόλαδο. Σας τις παρουσιάζουμε με τη μορφή πέντε ερωτήσεων και απαντήσεων ελπίζοντας να σας φανούν χρήσιμες κατά την επόμενη επιλογή ελαιολάδου.
Το ελαιόλαδο με πικρή ή πικάντικη γεύση είναι ελαττωματικό;
Προφανώς και όχι. Τόσο η αίσθηση της πικρής γεύσης στο στόμα όσο και η αίσθηση της πικάντικης γεύσης στο λαιμό είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα ελαιόλαδα ανώτερης ποιότητας. Ο βαθμός έντασής τους προσδιορίζει την περιεκτικότητα τους σε φαινόλες, ουσίες που έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την υγεία του οργανισμού.
Γιατί να προτιμήσω το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα;
Το ελαιόλαδο ανάλογα με την ποιότητά του κατατάσσεται σε κατηγορίες. Η ανώτερη κατηγορία στην οποία μπορεί να καταταχθεί ένα βρώσιμο ελαιόλαδο είναι αυτή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδο ελαιολάδου. Τα ελαιόλαδα της κατηγορίας αυτής διακρίνονται για το άρωμά τους, τη γεύση τους και την ισχυρή παρουσία φυσικών αντιοξειδωτικών. Τα φυσικά αντιοξειδωτικά είναι εκείνα που όχι μόνο καταπολεμούν την οξείδωση αλλά συμβάλλουν και στη βελτίωση της θερμικής σταθερότητας του ελαιολάδου. Σύμφωνα με έρευνες έχει αποδειχθεί ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πιο σταθερό κατά τη διαδικασία της θέρμανσης παράγοντας το χαμηλότερο επίπεδο επιβλαβών ενώσεων.
Είναι αλήθεια ότι το ελαιόλαδο όπως και το κρασί βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου;
Μια σοφή ελληνική παροιμία λέει: «το κρασί να ‘ναι παλιό μα το λάδι φετινό». Σε αντίθεση με το κρασί, το ελαιόλαδο όσο περνάει ο χρόνος χάνει την ποιότητά του. Για το λόγο είναι φρόνιμο να καταναλώσετε το ελαιόλαδο εντός λίγων μηνών από την ημερομηνία παραγωγής του. Και για όσο διάστημα το διατηρείτε να θυμάστε ότι πρέπει να το αποθηκεύετε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος
Το έντονο πράσινο χρώμα είναι ένδειξη για την ποιότητα του ελαιολάδου;
Το χρώμα σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί παράγοντα που σχετίζεται με την ποιότητα. Το χρώμα ενός ελαιολάδου μπορεί να έχει ένα εύρος από χρυσό κίτρινο έως βαθύ πράσινο. Σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ποικιλία του καρπού, την ποσότητα χλωροφύλλης αλλά και των υπολοίπων χρωστικών ενώ επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες. Επειδή ακριβώς δεν συσχετίζεται με την ποιότητα κατά την οργανοληπτική αξιολόγηση χρησιμοποιούνται ειδικά μπλε ποτήρια έτσι ώστε οι αξιολογητές να μην επηρεάζονται από το χρώμα του ελαιολάδου