Λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ΟΕΦ 2018-2021 ο ΑΕΣ Κριτσάς συνεχίζει τις προσπάθειες του για τη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου της Κριτσάς μέσω του νέου προγράμματος ΟΕΦ για την περίοδο 2021-2022. Παρά την καθυστερημένη έναρξη των προγραμμάτων της περιόδου 2021-2022 ο ΑΕΣ Κριτσάς αξιοποιώντας την εμπειρία του κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ενεργοποιήσει όλες τις δράσεις του νέου προγράμματος προς όφελος των παραγωγών – μελών του.
Το νέο πρόγραμμα ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική που ακολουθεί ο ΑΕΣ Κριτσάς τα τελευταία χρόνια η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση των δυνατών του σημείων. Ποια όμως είναι αυτά;
Αδιαμφισβήτητα η δύναμη του συνεταιρισμού είναι τα μέλη του. Όλοι εκείνοι οι παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή της Κριτσάς που εδώ και σχεδόν έναν αιώνα λειτουργούν έχοντας ένα μοναδικό στόχο. Να χαρίζουν στον κόσμο ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο με πιπεράτη γεύση και πολύ χαμηλή οξύτητα.
Με επίκεντρο λοιπόν την ενίσχυση των παραγωγών, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη επάρκεια στις απαιτήσεις των καιρών, διαμορφώθηκε το νέο πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνονται:
- Η πιλοτική εφαρμογή εναλλακτικών τεχνικών για την καταπολέμηση του κυριότερου εχθρού της ελιάς, του δάκου,
- Η συνέχιση της εφαρμογής του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου Agro2 από όλους τους παραγωγούς της ΟΕΦ
- Η ανάλυση και αξιολόγηση των καλλιεργητικών τεχνικών υπό το πρίσμα του μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
- Η επιδεικτική εφαρμογή τεχνικών για την αύξηση της παραγωγικότητας των ελαιώνων οι οποίες εστιάζει στη βελτίωση της καρποφορίας των ελαιοδένδρων και στην αύξηση της ελαιοπεριεκτικότητας των καρπών
- Η υλοποίηση ειδικών σεμιναρίων για την κατάρτισης των παραγωγών προκειμένου να γνωρίσουν και να υιοθετήσουν σύγχρονες πρακτικές στην καλλιέργεια της ελιάς
Το πρόγραμμα συμπληρώνεται με πρόσθετες δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και διάθεσης του ελαιολάδου. Δράσεις σχετικά χαμηλού προϋπολογισμού αλλά με σημαντικές επιπτώσεις μεταξύ των οποίων ιδιαίτερη θέση κατέχουν η αναβάθμιση των διαδικασιών που εφαρμόζονται για την πλήρη συμμόρφωση της παραγωγικής λειτουργίας με διεθνή πρότυπα ασφάλειας και ιχνηλασιμότητας τροφίμων. Οι δράσεις αυτές ολοκληρώνονται με την εφαρμογή ενός εξειδικευμένου προγράμματος αναλύσεων ελαιόλαδου για την επιβεβαίωση της ποιότητας, της γνησιότητάς και της συμμόρφωσής του με εμπορικές προδιαγραφές.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νέο πρόγραμμα κάντε κλικ εδώ