Η μία και μοναδική απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι καθόλου. Όσο το σύστημα Nutri-Score δεν λαμβάνει υπόψη του τη διατροφική αξία των συστατικών του ελαιολάδου, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο θα κατατάσσεται σε κατηγορίες που θα αποθαρρύνουν τους καταναλωτές από την αγορά του.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο εφαρμογής της στρατηγικής «Farm to Fork» έχει ζητήσει από όλα τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν, μέχρι το τέλος του 2022, μία εναρμονισμένη και υποχρεωτική διατροφική σήμανση στο μπροστινό μέρος της ετικέτας των τροφίμων. Η Γαλλία έχει προτείνει το σύστημα Nutri-Score το οποίο έχει υιοθετηθεί και από τις υγειονομικές αρχές της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας του Λουξεμβούργου και της Ισπανίας. Πρόκειται για μια ετικέτα η οποία τοποθετείται στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας τροφίμων και ποτών και αποτυπώνει χρωματικά τη θρεπτική αξία του προϊόντος. Ουσιαστικά είναι μια κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων (το Α είναι πράσινο για να αντιπροσωπεύει την καλύτερη διατροφική ποιότητα ενώ το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί για να δείξει ότι είναι χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας). Χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο που συνυπολογίζει από τη μία τα «ένοχα» συστατικά (όπως θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι) και από την άλλη αυτά με τη θετική επίδραση στον οργανισμό (όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, περιεκτικότητα σε φρούτα-λαχανικά-ξηρούς καρπούς) για να μπορεί εύκολα ο καταναλωτής να επιλέγει το υγιεινότερο προϊόν.
Με τον αλγόριθμο του Nutri-Score το ελαιόλαδο κατατάσσεται στη μεσαία κλίμακα (C – χρώμα κίτρινο) ενώ άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά, εμφανίζονται ως πιο υγιεινά και σε υψηλότερη κατηγορία (Β ή ακόμα και Α). Πως γίνεται αυτό; Επειδή δεν αξιολογείται συνολικά το διατροφικό προφίλ του τροφίμου. Έτσι, δεν λαμβάνεται υπόψη η περιεκτικότητα σε ωφέλιμα συστατικά όπως είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα αντιοξειδωτικά, τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα καθώς και πληθώρα άλλων βιοενεργών συστατικών.
Είναι βέβαιο ότι το προσεχές διάστημα θα ενταθούν οι συζητήσεις και οι «μάχες» για την υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος διατροφικής επισήμανσης στην Ε.Ε Είναι θετικό το γεγονός ότι ακόμη και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες ότι τόσο το εξαιρετικό παρθένο όσο και το παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να καταταχθούν στην υψηλότερη δυνατή ποιοτική κατηγορία εφόσον υιοθετηθεί το σύστημα Nutri-Score. Επιπλέον ιδιαίτερα θετικό είναι και το γεγονός ότι πρόσφατα η γειτονική Ιταλία παρουσίασε ένα εναλλακτικό σύστημα, το Nutrinform το οποίο αξιολογεί το προϊόν όχι αυτόνομα αλλά στο πλαίσιο μιας σύνθετης καθημερινής διατροφής.