Η αρδευτική περίοδος για τους ελαιώνες των παραγωγών του ΑΣ Κριτσάς ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες.
Είναι γνωστό ότι η διαθεσιμότητα του αρδευτικού νερού στην περιοχή της Κριτσάς παρουσιάζει διακυμάνσεις κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι καιρικές συνθήκες της περιοχής χαρακτηρίζονται από υψηλές θερμοκρασίες και ελάχιστες βροχοπτώσεις. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης των αρδεύσεων από τους παραγωγούς οδηγεί σε φαινόμενα χαμηλής παραγωγής, μικρής καρποφορίας και έλλειψης νερού.
Η κατάσταση αυτή επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί κατά την τρέχουσα αρδευτική περίοδο. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του προγράμματος ΟΕΦ εκδόθηκαν συνολικά 26 Οδηγίες Άρδευσης οι οποίες κάλυψαν την περίοδο 12/3/2019 μέχρι και 4/100/2019 οι οποίες είχαν ως στόχο τον εξορθολογισμό της άρδευσης. Για την έκδοση της κάθε Οδηγίας Άρδευσης λαμβάνονταν υπόψη τα μετεωρολογικά δεδομένα από τον σταθμό που έχει εγκαταστήσει ο ΑΣ Κριτσάς.
Πλέον των ανωτέρω οδηγιών οι οποίες είχαν ως στόχο την παροχή κατευθύνσεων σχετικά με την ποσότητα του αρδευτικού νερού ακολούθως παρατίθενται ορισμένες γενικές συμβουλές που συμβάλλουν στη βελτίωση της της υδατοϊκανότητας των εδαφών καθ’ όλη την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.
- Φροντίζουμε να συντηρούμε ετησίως το ατομικό και συλλογικό δίκτυο άρδευσης
- Φροντίζουμε να ενσωματώνουμε στο έδαφος τα υπολείμματα των κλαδεμάτων που θρυμματίζουμε
- Φροντίζουμε μετά από το κλάδεμα να εφαρμόζουμε σκευάσματα που μειώνουν την διαπνοή
- Φροντίζουμε να μην καταστρέφουμε τα ζιζάνια τουλάχιστον μέχρι την έναρξη της άνθησης. Έτσι αποφεύγουμε την εμφάνιση σημαντικών εχθρών της ελιάς
- Φροντίζουμε να αυξάνουμε την οργανική ουσία του εδάφους με οργανική λίπανση ή τεχνητή φυτοκάλυψη (χλωρή λίπανση). Οι πρακτικές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να συγκρατούν μεγάλές ποσότητες υγρασίας στο έδαφος