Πολλά είναι τα προϊόντα της ελληνικής γης που έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Τα προϊόντα αυτά όπως είθισται να αναφέρεται, δεν είναι ακριβά… είναι μονάκριβα. Έτσι μονάκριβο είναι και το ελαιόλαδο Κριτσά που έχει ήδη συμπληρώσει δύο χρόνια από την ημέρα που καταχωρίστηκε στα Μητρώα της Ε.Ε ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.
Με αφορμή την επέτειο αυτή ερωτηθήκαμε από τη deligate.gr: Γιατί το ελαιόλαδο ΠΓΕ Κριτσά είναι μονάκριβο;
Την πρωτοβουλία για την αναγνώρισή του ελαιολάδου Κριτσά ως ΠΓΕ είχε ο Συνεταιρισμός μας αναφέρει ο κ. Αφορδακός, πρόεδρος του ΔΣ του ΑΣ Κριτσάς. Η προσπάθεια μας στηρίχθηκε κυρίως στη φήμη του ελαιολάδου Κριτσά. Μια φήμη όχι μόνο εθνική αλλά και διεθνής η οποία οφείλεται στην εξαιρετική ποιότητά του, καθώς και στο φρουτώδες άρωμά του. Η ποιότητα αυτή είχε καταφέρει να γοητεύσει τον γνωστό σεφ Λευτέρη Λαζάρου, ο οποίος ως προσκεκλημένος στην εκδήλωση «Γιορτή λαδιού – Μαγεροτσικαλιάσματα» που είχε διοργανώσει τον Ιούλιο του 2011 ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής Κριτσάς, ανέφερε «…όταν γνώρισα το λάδι Κριτσά, αυτό με εγκλώβισε από την ποιότητά του. Είπα ότι μ΄αυτό το λάδι θα πορευτώ και προέκυψε μία συνεργασία που δεν έχει να κάνει το τι παίρνω και τι κερδίζω, αλλά το ότι έχω μια μοναδικότητα και το υποστηρίζω φανατικά γιατί θεωρώ ότι είναι αυτή τη στιγμή ένα ίσως από τα καλύτερα ελαιόλαδα στον κόσμο».
Η ποιότητα του ελαιολάδου Κριτσά μόνο τυχαία δεν είναι. Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Απόστολο Κυριτσάκη, το άφθονο φως οδηγεί στη δημιουργία πολλών αρωματικών συστατικών στο ελαιόλαδο, ενώ εδάφη ξηρά και ασβεστολιθικά παράγουν ελαιόλαδο πλούσιο σε αρωματικά συστατικά. Οι ιδιαίτερες, λοιπόν, εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής συμβάλλουν σημαντικά στο χαρακτηριστικό φρουτώδες άρωμα του παραγόμενου ελαιολάδου. Επιπλέον, οι χαμηλές τιμές των συντελεστών απόσβεσης (Κ270, Κ232 και ΔΚ) έχουν συνδεθεί με το υψόμετρο. Ωστόσο σημαντικός είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας. Η εφαρμογή της κοινής άλεσης και η άμεση άλεση του ελαιοκάρπου ελαχιστοποιεί την μετασυλλεκτική του υποβάθμιση.
Επιπλέον για να διαφυλάξουμε την ποιότητα και τη φήμη επιδιώξαμε η αποθήκευση και η συσκευασία του ελαιολάδου ΠΓΕ Κριτσά να γίνεται μόνο στην περιοχή της Κριτσάς. Ο λόγος; Επειδή τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά (χαμηλή οξύτητα, χαμηλοί συντελεστές αποσβέσεως), αλλά και το φρουτώδες άρωμά του επηρεάζονται αρνητικά από τη θερμοκρασία, το φως και το οξυγόνο, παράγοντες στους οποίους αυξάνεται η πιθανότητα να εκτεθεί το ελαιόλαδο κατά τη διάρκεια των μεταγγίσεων που γίνονται από τη δεξαμενή αποθήκευσης στο βυτίο μεταφοράς και το αντίστροφο, αλλά και μεταξύ βυτίων μεταφοράς, καθώς επίσης και κατά την παραμονή του ελαιολάδου μέσα σε αυτά. Ειδικά η υψηλή θερμοκρασία και η παρουσία οξυγόνου οδηγούν σε ταχεία υποβάθμιση του φρουτώδους χαρακτηριστικού του ελαιολάδου. Για τους παραπάνω λόγους κρίναμε αναγκαίο η αποθήκευση του ελαιολάδου «Κριτσά» να γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές εντός της οριοθετημένης περιοχής με σκοπό να διαφυλαχτούν τα χαρακτηριστικά στα οποία οφείλεται η φήμη του. Επιπλέον, με τη συσκευασία του ελαιολάδου «Κριτσά» μόνο εντός της οριοθετημένης περιοχής και ειδικότερα στον τόπο παραγωγής του, αποτρέπουμε την οποιαδήποτε επιρροή ή αλλοίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου «Κριτσά», και εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος.