Ποιο είναι το ανθρακικό αποτύπωμα από την καλλιέργεια της ελιάς στην Κριτσά; Από ποιες εργασίες προκύπτει; Μπορούμε να μειώσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα; Και αν ναι με ποιον τρόπο;
Με την προσπάθεια που ξεκίνησε πριν μερικούς μήνες ο ΑΣ Κριτσάς θα έχει απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Απαντήσεις που θα αποδεικνύουν την προσήλωση του ΑΣ Κριτσάς στην παραγωγή ενός εξαιρετικού ελαιολάδου με σεβασμό στο περιβάλλον.
Το ανθρακικό αποτύπωμα είναι το σύνολο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν κατά την παραγωγή ενός προϊόντος. Στο παρόν στάδιο ο ΑΣ Κριτσάς έχει εστιάσει το ενδιαφέρον του στην εκτίμηση των αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν κατά το στάδιο της καλλιέργειας της ελιάς.
Η προσπάθεια αναπτύσσεται σε πιλοτικό επίπεδο με τη συμμετοχή 26 παραγωγών που καλλιεργούν περισσότερα από 6.000 δέντρα. Το πρώτο σκέλος της προσπάθειας ολοκληρώνεται σύντομα και θα αναδείξει τις δραστηριότητες που έχουν τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε αέρια του θερμοκηπίου. Το δεύτερο σκέλος δεν περιορίζεται μόνο στην αναγνώριση πρακτικών που έχουν μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα αλλά και στην υιοθέτησή τους από τους παραγωγούς.
Η προσπάθεια αυτή αναπτύσσεται στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος εργασίας 2018-2021 που έχει εγκρίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την ΟΕΦ ΑΣ Κριτσάς.