Κάθε σταγόνα ελαιόλαδο Kritsa 0.3 κρύβει τη μοναδική φροντίδα με την οποία παράγεται εδώ και έναν αιώνα. Φροντίδα που είναι το αποτέλεσμα …. πολλών ετών εμπειρίας αλλά και της συστηματικής εκπαίδευσης των παραγωγών του ΑΣ Κριτσάς στις πρακτικές καλλιέργειας των ελαιώνων τους.
Η σημασία που αποδίδει ο ΑΣ Κριτσάς στην εκπαίδευση των παραγωγών – μελών δεν αποτυπώνεται μόνο στο καταστατικό λειτουργίας του. Μετουσιώνεται σε πράξη με την οργάνωση ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης στα οποία συμμετέχουν οι παραγωγοί.
Το πρόγραμμα κατάρτισης για την ελαιοκομική περίοδο 2018-2019 κάλυψε τρεις θεματικές ενότητες οι οποίες αφορούν καλλιεργητικές δραστηριότητες με σημαντική επίδραση στην ποιότητα του ελαιολάδου και στην αειφορία των ελαιώνων όπως:
-
Το κλάδεμα των ελαιοδέντρων και η διαχείριση της βιομάζας που παραμένει στον ελαιώνα μετά το κλάδεμα,
-
Πρακτικές και τεχνικές συγκομιδής και μεταφοράς του ελαιοκάρπου στο ελαιοτριβείο με στόχο την αποφυγή της υποβάθμισης της ποιότητας του ελαιοκάρπου
-
Τεχνικές ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας που εξασφαλίζουν μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία των ίδιων των παραγωγών αλλά και προστασία της παραγωγής από εχθρούς και ασθένειες
Η μέθοδος που έχει επιλεγεί για την κατάρτιση των παραγωγών είναι αυτός της πρακτικής επίδειξης των τεχνικών στους ελαιώνες. Με τη μέθοδο αυτή οι παραγωγοί αναγνωρίζουν με ευκολία ότι είναι εύκολη η υιοθέτησή τους και η ενσωμάτωση του στις γεωργικές τους πρακτικές.
Το πρόγραμμα κατάρτισης των παραγωγών εφαρμόζεται στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας της ΟΕΦ ΑΣ Κριτσάς 2018-2021.